Elköltöztünk

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

European Sunlight Association Sajtóközlemény

ESA logo

Spanyol bőrgyógyászok felülvizsgálják álláspontjukat a napozásról

Brüsszel, 2009. október 23. (ESA) –

Mivel egyre több jelentés lát napvilágot a D-vitamin-hiányról, a bőrgyógyászoknak felül kell vizsgálniuk a napozásról kialakított álláspontjukat. „Azokban az országokban, ahol nagyon szigorú szabályozást vezettek be a szoláriumok használatára, a bőrgyógyászok kezdik felismerni, hogy valószínűleg túlzás volt azt tanácsolni a lakosságnak, hogy feltétlenül óvakodjanak az UV sugárzástól, mivel ezzel a D-vitamin-hiány komoly veszélyének vannak kitéve” – jelentette ki Christina Lorenz, az Európai Napfény** Szövetség (ESA) elnöke. Ezeket a következtetéseket ismertették azon a sajtókonferencián, melyet a közelmúltban tartottak a XXI. Reunión Nacional de Dermatología Cosmética (Dermatológiai Társulat Orvoskozmetológiai Kongresszusa) keretében; a megoldás a kíméletes UV expozíció.

A sajtókonferencián Julián Conejo-Mir, az „Academia Española de Dermatología” (Spanyol Bőrgyógyászati Társaság) elnöke elmondta, hogy a bőrgyógyászok a napozásról kialakított véleményük „felülvizsgálatának” időszakánál tartanak, ezt „nagyon biztatónak” tartja, miután D-vitamin-hiány aggasztó mértékű növekedését tapasztalták a lakosság körében. A Bőrgyógyászati Társaság vezetője, miközben a D-vitamin kedvező hatásait dicsérte, egészen addig ment, hogy kijelentette: „klímaváltozás egyetlen kedvező hatása az lesz, hogy esélyünk lesz több D-vitamint nyerni a napsugárzásból". A D-vitamin, magyarázta, fontos szerepet tölt be az immunrendszerben, és rákellenes hatású a vastagbél, a prosztata és az emlő daganatainál.

Esteban Parra, a Torontói Egyetem antropológiai professzora és a humán pigmentáció szakértője hozzátette, hogy kedvező hatása van továbbá autoimmun betegségek ellen is, és példaként a szklerózis multiplexet említette. A megfelelő étrend nem elegendő ahhoz, tette hozzá Parra professzor, hogy megfelelő D-vitamin szint alakuljon ki a szervezetben, ehhez napozni is kell, vagy, azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, valamilyen pótlást kell igénybe venni. Figyelmeztetett azonban arra, hogy kerülni kell ennek a két tényezőnek a helytelen használatát, mert mérgezés alakulhat ki.

Röviden a bőrgyógyászok következtetései alapján a napozásnál a legfontosabb szempont a mértékletesség: vagyis megtalálni az egyensúlyt a D-vitamin képződéséhez szükséges napfény mennyisége és a leégést okozó túlzott napozás között. Mindketten elismerték, hogy „ezt az egyensúlyt nem könnyű megtalálni". Conejo-Mir azt azonban kiemelte, hogy a bőrgyógyászoknak „talán kerülniük kellene a korábbi túlzó kijelentéseket”, amikor a napfény elleni védelmet ajánlják, mivel a D-vitamin a melanóma elleni küzdelemben is pozitív tényező lehet.

A XXI Reunión Nacional de Dermatología Cosméticát (Dermatológiai Társulat Orvoskozmetológiai Kongresszust) a spanyolországi Logroñoban tartották 2009. október 1-3-ig.

Az Európai Napfény** Szövetség (ESA) a szoláriumozáshoz kapcsolódó iparág koordináló szervezete, és 28 országos szövetséget képvisel valamint az EU 15 tagállamában, Norvégiában, Svájcban, Oroszországban és az USA-ban működő vállalatokat. Székhelye Belgiumban van. Az ESA támogatja a mértékletes napozásra és a napégés megelőzésére vonatkozó felelősségteljes ajánlásokat.

Kapcsolattartó személy médiaügyekben
Frank Harbusch
főtitkár
European Sunlight Association a.s.b.l. (ESA)
51, Chaussée de Charleroi
1471 Loupoigne
Belgium
Tel.: +32-67-670114
Fax: +32-67-648048
E-mail: europeansunlight@skynet.be
Honlap: www.europeansunlight.eu


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!