Elköltöztünk

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

Szükségem van a napfényre?

A napfény

A négy fő elem, amire életünk során rá vagyunk szorulva, a levegő, a víz, a föld és a napfény. Ha ezek bármelyike hiányzik, létezésünk egyszerűen nem lehetséges! A nap nélkül nem lenne élet, de a túl sok nap sem kívánatos, mert ártalmas hatásai vannak.

A napfény, az ultraibolya sugárzás (UVC, UVB és UVA) származhat a napból és a szoláriumcsövekből egyaránt. Az UVC sugarakat – amelyek a legveszedelmesebbek az emberi szervezetre – az ózonréteg szűri ki, az UVB (ami szintén okozhat bőrleégést, így bőrrákot, illetve szemgyulladást), valamint az UVA elérik a földfelszínt. A sugárzás erőssége a nap szögétől, pl. a földrajzi helyzettől, az évszaktól és az adott napszaktól függ.

Az UV sugarak láthatatlanok. A természetes nap alatt az emberek nagy része nem is tudja, milyen dózisú besugárzás érte őket. A szoláriumok nem csak UVA és UVB sugarakat bocsátanak ki, hanem úgy szabályozzák az UV-sugárzást, hogy a leégés veszélye ellenőrzött körülmények között és a szabályok betartásával a minimálisra csökkenjen. Mint tudjuk: a napot nem lehet szabályozni, de a szoláriumozást igen! A túlzott szoláriumozás azonban – ahogy a túlzott napozás is – egészségtelen, ezért az ilyen tevékenység fokozott figyelmet igényel. Mindig célszerű a szolárium képzett alkalmazottjaival egyeztetni a szoláriumozási programot!

napozás

Hogyan barnul a bőr?

Természetes bőrszínünket a melanin nevű bőrfesték határozza meg. Ennek a mennyiségét öröklött tulajdonságaink határozzák meg. UV sugárzás hatására a bőr mélyén levő, melanocitának nevezett sejtek olyan folyamatot indítanak el, amelynek során több melanin, azaz bőrfesték keletkezik. A lebarnulást a keletkezett melanin a bőrfelületre való jutása okozza. Az UV ugyanekkor a felső bőrfelületet megvastagítja. Ez a bőr természetes védekezése az UV-sugárzás ellen a leégés elkerülése érdekében.

Az emberek különböző módon reagálnak az UV sugárzásra. A sötét bőrűek gyorsabban termelnek több melanint, míg az igen világos bőrű emberek bőre igen kevés melanint tartalmazhat; ezek az emberek sem a napon, sem a szoláriumban nem barnulnak. Ha a természetes napozást túlzásba visszük, könnyen kaphatunk bőrleégést. A bőr természetes regenerálódó képességgel rendelkezik, de ha ezt túl gyakran vesszük igénybe, akkor túlterhelődik, ami a bőr végleges károsodását okozhatja, így minden áron elkerülendő!

D vitamin – a napfény vitamin

A D vitamin elengedhetetlen a jó egészséghez, ez tény. A legtöbb európai ember túl kevés D vitamint kap, különösen a téli hónapokban, mivel ilyenkor a napfény kevés UV fényt tartalmaz. Egészségügyi tanulmányok bizonyították világszerte, hogy a D vitaminnak milyen fontos szerepe lehet a problémák megelőzésében:

 • a sejtek szintjén: mell-, vastagbél- és prosztatarák,
 • a csontozat szintjén: osteoporosis, osteomalacia és combnyaktörés,
 • a szervek szintjén: magas vérnyomás, hypertensio és egyes szívbetegségek,
 • mentális szinten: SAD, pre-menstruációs szindróma, PMS, depresszió és általános közérzet,
 • autoimmun betegségek: sclerosis multiplex, 1. típusú diabetes és rheumatoid artritis,
 • bőrproblémák: pl. psorisasis, pikkelysömör,
 • táplálkozási problémák.

A napfény a D vitamin legtermészetesebb és leghatékonyabb forrása.

Orvosi és tudományos körökben egyöntetűen elfogadott tény, hogy az ember természetes állapotában a D vitamin 90 %-át a bőrön keresztül kapja, mégpedig a napfény által. Az ember úgy van „tervezve,” hogy csak 10 %-ot kapjunk táplálkozás által, tehát a napfény életfontosságú a számunkra oly szükséges D vitamin előállításában.

Manapság legtöbbünk mesterséges megvilágításban éli az életét, és nem részesülünk elegendő napfényben, amelyet elődeink bőven élveztek a szabadban végzett munka folyamán. Ez nem segíti elő az optimális D vitamin szint fenntartását, vagy a D vitamin raktárak „kiépítését,” hogy a napsütésben szűkös téli hónapokra is kitartson. Megváltozott életvitelünk miatt legtöbbünk elégtelen D vitamin szinttel rendelkezik, még a tavaszi és nyári hónapok alatt is, nem beszélve a téli tartalékolásról. Ezért tanácsolnak elismert D vitamin szakértők legalább heti kétszeri, ésszerű mértékű napozást, fényterápia jellegű szoláriumozást.

Gyakori kérdések

Hetente hányszor használhatom a szoláriumot, ha ésszerűen szeretnék szoláriumozni?

Egyáltalán nem használhatják a szoláriumot az 1-es bőrtípusúak, a 18 évesnél fiatalabbak, akik fényérzékenységet okozó gyógyszereket szednek és akiknek a családjában már előfordult bőrrák. Mindenki más heti 2-3 alkalommal szoláriumozhat mértéktartóan, úgy, hogy két alkalom között legalább 24 óra teljen el, sőt a 2-es bőrtípusúaknál legalább 48 óra. Az európai szabvány évi max. 60 szoláriumlátogatást javasol. A leégést mindenáron meg kell akadályozni, mert a túlzott szoláriumozás okozta leégés, még ha enyhének is tűnhet, ártalmas a bőrre nézve!

Mit jelent egy szoláriumozási alkalom?

A szoláriumozási alkalom az az időegység, amely az egyénhez szabott MED eléréséhez szükséges (MED=minimális erythema adag). Egyben az a határérték, ami éppen a mindenképpen elkerülendő bőrleégés előtt van. A szoláriumozás hosszát tehát meghatározza a berendezés maga, a vendég bőrtípusa és barnulási képessége. Mindig egyeztessünk a személyzettel a szolárium használata előtt!

A szoláriumozás napján soha ne feküdjünk természetes nap alá, még rövid időre se! A túlzott napozásnak vagy szoláriumozásnak káros hatásai vannak.

Kaphatok bőrrákot a szoláriumban?

Gyógyászati és tudományos megállapítások egyértelműen utalnak arra, hogy a leégés az a tényező, mely a bőrrák keletkezésének veszélyét hordozza magában, különösen ha ez gyermekkorban történik. A szolárium felelősségteljes használata során a barnulást és a D vitamin szint képződését kontrollált módon biztosítják az UV-sugarak.

A szoláriumok biztosítják a kontrollált barnulást, és megfelelő szintű D vitamin képződését és megtartást. (Ld.: D vitaminról szóló rész.) A természetes napozás során különböző erősségű UV sugárzásnak tesszük ki a bőrünket, ahol a sugárzás erőssége a napszaktól, a földrajzi helytől és az évszaktól függ. A szoláriumban a barnítási program a bőrtípustól és a berendezéstől függően biztonságosan beállítható úgy, hogy a túl-expozíció, a leégés elkerülhető legyen.

Ezt a tájékoztató anyagot az European Sunlight Association (ESA) állította össze.


Az ESA céljai:

 • az országos szolárium egyesületek közötti információcsere,
 • a kíméletes napozás támogatása természetes körülmények között és a szoláriumban,
 • megbízható barnítóberendezések és -lámpák használatának támogatása,
 • iránymutatás és tanácsadás az UV-fény kíméletes használatára vonatkozóan,
 • tudományos kutatási és fejlesztési eredmények gyűjtése mind az UV-sugárzás előnyei, mind a rizikófaktorok tekintetében.

Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!