D-vitamin

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

SRF Sajtóközlemény

Az emberi testnek szüksége van a krónikus UV-kitettségre

Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a napfény többet ad a D-vitaminnál

Veldhoven, (SRF) – Több összetevője is van napsütés általi rákmegelőzésnek mint csupán a D-vitamin hatása? A tudósok epidemiológiai tanulmányok módszeres áttekintését végezték el. Ennek során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy csaknem minden epidemiológiai tanulmány azt sugallja, hogy a krónikus (nem rendszertelen) napozás a kolorektális rák, a mellrák, a prosztatarák és a non-Hodgkin limfóma kockázatának csökkenésével jár. A testünknek napfényre van szüksége - egész évben!

Krónikus napozás - Egyre több és egyre erősebb bizonyíték szól amellett, hogy a krónikus (nem rendszertelen) napozás csökkenti a betegségek kockázatát. „Epidemiológiai vizsgálatok eredményei összességében arra utalnak, hogy a (krónikus) napozás, a D-vitamintól (részben) függetlenül, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbél, a mell és a prosztata rákos megbetegedésének, valamint a non-Hodgkin limfóma kockázatát. Ugyanakkor arra is találhatók bizonyítékok, hogy a napsütésnek viszonylag nagy mértékben kitett személyek esetében nagyobb valószínűséggel jelenik meg vastagbél, mell, prosztata, tüdő carcinoma, melanoma és Hodgkin limfóma” - olvasható a következtetés a holland Erasmus Egyetem tanulmányában. A némileg visszafogott krónikus UV-kitettség talán a legjobb tanács, ami adható - teszik hozzá a tudósok.

Segíthet a szolárium?

A tanulmányban a tudósok arra következtetésre jutnak, „hogy különösen a mérsékelt klímájú országokban a rendszertelen napozás (és a napégés) egyrészt kerülendő a bőrrák megelőzése érdekében, míg másrészről a (visszafogott mértékű) krónikus napozás adott esetben tanácsos is lehet”.

Amennyiben különböző rákbetegségek megelőzése érdekében valóban javasolt a visszafogott mértékű krónikus napozás, illetve UV-kitettség, az a legtöbb európai országban egy problémába ütközik. Az év 6-8 hónapján keresztül a nap túl gyenge, a modern életmód pedig még nyáron sem tesz lehetővé elegendő mértékű napon tartózkodást. A modern, uniós előírásokat teljesítő és megfelelő biztonsági színvonalú szoláriumok képesek lehetnek a kívánt, visszafogott mértékű napfény biztosítására.

Kevesebb napégés, kevesebb allergia - A mérsékelt krónikus UV-kitettség másik ismert pozitív hatása abban áll, hogy a bőr hozzászokik a napfényhez. Megvastagszik és pigmentálódik természetes védelmet nyújtva ezzel. Ily módon a bőr kevésbé lesz hajlamos a leégésre vagy a napallergiára (polimorf fény-exanthema, PLE). „A napégés és a napallergia két olyan reakció, melyet a felkészületlen bőrt érő túl sok UV vált ki. A mérsékelt krónikus kitettség aktiválja a bőr természetes rendszerét, mely megvédi a túl sok napfénnyel szemben” - fejti ki Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

Forrás:
Is prevention of cancer by sun exposure more than just the effect of vitamin D? A systematic review of epidemiological studies.Han van der Rhee a,⇑, Jan Willem Coebergh b,c, Esther de Vries b a Department of Dermatology, Hagaziekenhuis, P.O. Box 40551, Leyweg 275, 2504 LN Den Haag, Zuid-Holland, The Netherlands b Department of Public Health, Erasmus MC, P.O. Box 1738, 3000 DR Rotterdam, The Netherlands
c Eindhoven Cancer Registry, Comprehensive Cancer Centre South, P.O. Box 231, 5600 AE Eindhoven, The Netherlands
European Journal of Cancer (2013) 49, 1422– 1436

******************************************************************************************************

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

Média kapcsolat:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!