D-vitamin

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

Téli egészség - D Vitamin a szezonális influenza ellen!

By Dr. Sonja Koukel - Capital City

Az elmúlt néhány év folyamán orvosi kutatások során feltárták a D-Vitamin szerepét és egészségre gyakorolt hatását.
Az első betegségek közül az egyik, ami a D-Vitamin alacsony szintjének köszönhető, a gyerekeknél az angolkór. Az angolkór tünetei a növekedési retardáció, és a csontok deformációja.

Dr. Michael Holik szerint, aki a Boston University School of Medicine igazgatója, a D-Vitaminnal dúsított ételeknek nem csak az angolkór esetében van jótékony hatása, hanem ahogy azt már sok egészségügyi szakember is gondolja, számos más egészségügyi problémára is nagyszerű megoldást jelenthet a D-Vitamin.

Most már tudjuk, hogy a D Vitamin hiánya a következőkhöz vezethet: csontritkulás, izomgyengeség, autoimmun betegségek, szívbetegségek, érrendszeri betegségek és csontfájdalmak.

A D Vitamin hibásan volt megítélve. A D Vitamin nem ténylegesen egy vitamin, hanem egy hormon, ami kalciumot szállít a bélből a véráramba. Enélkül az ételeinkben található kalcium csak 10-15 százalékban szívódna fel a szervezetünkben. Ha a szervezetünkben megfelelő a D Vitamin szint, akkor már 30-40%-ban felszívódik a kalcium a szervezetünkben. Ezért van az, hogy például a tejet is dúsítják D Vitaminnal. A szervezetünk tud előállítani önállóan is D Vitamint, de ahhoz szükséges a nap segítsége.
Valójában, a napfény a D-Vitamin legjobb forrása, de a szervezet D Vitaminnal való ellátása függ a bőr felkészültségétől és a napsugarak minőségétől.

A D Vitamin hiánya közös, minden 35. szélességi fok fölött élő népességnél (a vízszintes vonal mentén, kb. Georgia, Atlanta). Délkelet Alaszkában a napfény minősége nem jó, ami érvényes a téli hónapokra, valamint a nyári hónapokra is. Ezért nagy százaléka a lakosságnak ki vannak téve annak a veszélynek, hogy D Vitamin hiányban szenvednek.

A VitaminDHealth.org weboldal jelentése szerint „az influenzát kiváltó okok egyike az, hogy a téli időszakban a nap nem képes elég D Vitamint előállítani a szervezetben, ezáltal nagyobb az influenza fertőzés esélye.

Azt lehet mondani, hogy azok az emberek, akik D Vitamin hiányban szenvednek, fokozott veszélynek vannak kitéve az influenzás megbetegedésekkel szemben. Egy ellenőrzött tanulmány bebizonyította azt, hogy már egy alacsony D Vitamin dózis naponta (800 IU) csöketheti a szezonális megfázások és az influenza előfordulását. A magasabb D Vitamin dózis naponta (2000 IU ) pedig megszüntet minden veszélyt a szezonális megfázások és az influenza ellen.

Milyen D Vitamin mennyiség ajánlatos naponta? 2000 IU D Vitamin ajánlatos naponta. Mindazonáltal ez az adag sokaknak alacsony lehet. Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy a felnőtteknek 3000-5000 IU D Vitaminra van szükségük egy nap. Könnyen megalapíthatjuk, hogy menyi D Vitaminra van szükségünk egy vérteszt segítségével. Sok emberben felmerül a félelem a D Vitamin túladagolásával kapcsolatosan. A tanulmányaim azt bizonyították, hogy ez nagyon ritkán fordul ellő. Ezt a tényt más orvos kolléga is alátámasztotta. Egy D Vitamin túladagolás csak 50 000 IU napi adag fölött lehetséges.

Forrás: http://www.capweek.com/stories/120209/hea_531219320.shtml
A cikk letölthető PDF formátumban!
Adobe PDF

Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!