2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

D-vitamin

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

A D vitamin javítja a memóriát

Általános tény, hogy a memória és a táplálék kiegészítőkben lévő tápanyagok felszívódása megfelelő táplálkozás nélkül nem működnek megfelelően.

Egy tápanyag különleges figyelmet kap, ez a D vitamin.

D vitamin napfény hatására szintetizálódik a bőrben, azonban sok ember nem jut elég napfényhez naponta. A napvédő krémek, melyeknek célja, hogy csökkentsék a bőrrák kockázatát, ugyanakkor megakadályozzák, hogy elegendő D vitamin képződjön.

Különösen veszélyeztettek a fekete bőrűek és az idősek, akik nem igazán mozdulnak ki.

A bőr D vitamin szintetizálása csökken a kor előrehaladtával.

A D vitamin és azok receptorai megtalálhatóak az egész szervezetben. Utóbbi évek kutatásai szerint a kognitív funkciók is közrejátszanak, beleértve a memóriát, a D vitamin szintetizálásban, ugyanis növeli az agy neurotranszmitter Acetilkolin nevű vegyületét, mely felelős az éberségért és a figyelemért.

A legújabb kutatási eredmények szerint az agyi funkciókat is befolyásolja a D vitamin. 1766 fő részvételével készült kísérlet során 65 évnél idősebb felnőtteket vizsgáltak, hogy a vér D vitamin szintje hatással van-e a prekurzor és kognitív képességekre.

Egy másik független vizsgálat eredményei megerősítették a jelentéseket. A tanulmány 3133 férfit vizsgált Európa szerte 8 tesztközpontban. A résztvevők életkora 40 és 79 év között volt.

Azoknak a férfiaknak, akiknek jobb volt a memóriájuk és gyorsabban dolgozták fel az információkat, magasabb volt a D vitamin szintjük. Azok a férfiak, akiknek a vérében alacsony volt a vitaminszint, gyengébben teljesítettek.

A tanulmányok arra utalnak, hogy a D vitamin szint növelése javíthatja az emberek memóriáját. Ez a feltételezés további kísérleti ellenőrzést igényel. Addig is napi 1000-2000 NE (nemzetközi egység) D vitamin bevitele ajánlott.

Felhasznált tanulmány:
Llewellyn. D. J. 2009. Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology, Vol. 22, No. 3, 188-195 OI: 10.1177/0891988708327888
Lee, D. M. et al. 2009. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2009;80:722-729 Published Online First: 21 May. doi:10.1136/jnnp.2008.165720

Forrás: http://thankyoubrain.blogspot.com/2010/03/vitamin-d-and-m


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!