Elköltöztünk

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

A Barnaság titkai!

- Szépség, Boldogság, Gazdagság, Státusszimbólum.

Egy lebarnult bőrű ember láttán általában ezek a gondolatok jutnak az emberek eszébe. De nézzük csak, mi állhat a gondolatok hátterében?

Minden gondolat alapja a barnulás vagy napozás élménye! Napozás közben az emberek valami ősi „feltöltődéről,” „megnyugvásról,” „kellemes relaxálásról” számolnak be. (A nyugati országokban például a pánikbetegségek, a depresszió kezelésére is használják a szoláriumot.) A napozás magas szintű meditációs élményt eredményezhet, miközben elfelejthetjük a mindennapi gondokat, színesebben és boldogabban láthatjuk a jövőnket, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat; a szoláriumozók legalábbis erről számolnak be. Ez a rendkívül kellemes állapot, ha ránk is ilyen hatással van a napozás, befolyásolhatja a természetes boldogságérzetünket, a pozitív jövőképünket. Ettől lényegesen kiegyensúlyozottabbnak, pozitívabbnak, felszabadultabbnak érezhetjük magunkat.

A nyaralás és a napozás élménye is erősen összefügg, hiszen a nyaraláskor (amikor sokat tartózkodunk a szabadban, főképp napos időben) egy megváltozott, új környezetben az otthoni felelősségektől, kötelezvényektől mentesen tudunk kilépni a rohanó világ okozta nyomasztó terhek alól. Ezek az erős érzelmi inputokkal szerzett élmények tovább erősítik egymást, felszabadultság és boldogságélményeket eredményezhetnek.

Számos kutatás bizonyítja, hogy ezek az élmények közvetlen és intenzív hatást gyakorolnak a szexuális vágyainkra is. Bizonyított, hogy a nyaralások alatt a szexuális aktivitásunk akár a két-háromszorosára is nőhet. Mivel agyunk összefüggésbe hozza a nyugalom, a boldogság, a felszabadultság érzéseit a felfokozott szexuális élményeinkkel, egy lebarnult bőrű ember láttán ezekre az érzésekre és élményekre asszociálunk tudat alatt. Ezért tudott ilyen populáris divattá válni a barnulás! Miközben barnulunk, újra megéljük ezeket az élményeket és egy lebarnult bőrű ember ezért szimpatikusabb számunkra. De a tudati élményeinket szervezetünk biológiája is rendkívüli mértékben alátámasztja.

Az utóbbi években számos új tanulmány jelent meg a D-vitamin hatásairól, melyek egyértelműen rávilágítanak, hogy a D-vitamin sokkal fontosabb, mint azt ez idáig gondolták. A D-vitamint D hormonként kezdik a tudósok (a hatásai miatt) emlegetni. A D-vitamin megfelelő szintjét a szervezetünkben sajnos csupán kiegyensúlyozott táplálkozással nem mindig lehet fenntartani. A megfelelő D-vitamin fenntartására szervezetünk már évmilliókkal ezelőtt létrehozott egy tökéletes módszert. A napsugárzásból érkező ultraibolya sugárzásból a bőr egy elővitamint állít elő, mely a májban és a vesében alakul át aktív D-vitaminná. Tehát a megfelelő szint eléréséhez csupán mértékletes napfényre lenne szükségünk. Sajnos Magyarországon (ahogy a világ számos pontján) a novembertől márciusig tartó időszakban a napsugárzás intenzitása nem teszi lehetővé a bőrben az elégséges D-vitamin képződést, így ebben az időszakban szükségünk van ennek pótlására.

Mára már tény, hogy az élet alapjai 5 millió évvel ezelőtt Afrikából indultak. Az evolúció folyamán a szőrzet elhagyásával párhuzamosan a bőrszín bebarnult, mintegy védekezési reakcióként. A vándorlások folyamán csupán 15 ezer évvel ezelőtt jutott be az ember Európába. Azonban a két élőhely között mindmáig óriási éghajlati és időjárási különbségek vannak. A napsugárzás intenzitása miatt sötétre barnult bőr Európában már lényegesen kevesebb napsugárzást engedett be. Téli viszonylatban pedig szinte egyáltalán nem érte napsugárzás a bőrt. A védekezési reakcióra így már csak a nyári évszakban volt szükség, ezért a bőr (a természetes barnaságából vesztve) elkezdett fakulni. Így alakultak ki a mai bőrtípusok. Az észak-európai I. bőrtípus, azaz a hófehér bőr, szőke haj és világos szem az evolúció folyamán tehát azért fakult ki, mert a szervezetnek szüksége volt több napfényre.

Az evolúció egyértelműen bebizonyította, hogy szervezetünknek szüksége van a napfényre és barnulással nemcsak pszichikai élményt élünk át, hanem számos kiemelkedő fontosságú biológiai és hormonképző szerepe is van! Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy – ahogy ez az élet számos területére igaz – nem szabad túlzásba esni, mert a túl sok napozás (legyen az kinti vagy benti) káros a szervezetre nézve.


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!