Elköltöztünk

2019-es újdonság: Chocolate Brown MIX

Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

Csokicső Hivatalos Facebook oldal

0,3 információ

Az utóbbi időben több nagymúltú szoláriumforgalmazó „szakértő” tévesen és hiányos információkkal nyilatkozott az ún. 0,3-as szabályzással kapcsolatban. Szeretnénk helyreállítani a tévedéseket!

Az ajánlással azonban három óriási probléma van!

  1. Az ajánlás csak 10 percről szól. Ez nem életszerű, mert általában a képzetlen személyzettel rendelkező szoláriumokban a vendég határozza meg, hogy mennyi időre megy be.
  2. Nem foglakoznak a bőrtípusokkal, tehát ugyanazon mértéket ajánlják egy szőke hajú, kék szemű, fehér bőrű személynek, mint egy fekete hajú, sötétbarna szemű és bőrű embernek.
  3. Az ajánlás „csak” az intenzitás mértékét állapítja meg, hogy milyen időközönként biztonságos a szoláriumozás, azt nem.

Mindez azért hatalmas hiba, mert ez olyan, mintha azt mondaná a jogszabály, hogy nem ihatsz röviditalt (mert az túl erős), ha vezetsz, de sörből minden nap annyit iszol, amennyit csak akarsz.

Nézzük hát pontosan a szabályzást:

A 0,3-as szabályzás azt mondja, hogy a készülék és a szolárium csövek együttese nem haladhatja meg a 0,3W/m2 eritémával súlyozott felületi sugárterhelés értékét.

Tehát nincs is olyan, hogy 0,3-as cső, a cső és a gép összes sugárzási maximuma lehet 0,3W/m2.

Mivel a készülék elektronikus paraméterei adottak, leginkább a csövek erősségével lehet „beállítani” a mértéket. Azaz olyan intenzitás erősségű csövet kell betenni a készülékbe, amivel az összes sugárzás értéke megfelelő lesz.

De a szoláriumok különbözőek, a csövek száma, az előtétek teljesítménye, a plexik szűrése, az üzemi hőmérséklet stb. eltérnek.

Mit is jelent ez konkrétan? Nézzünk egy példát! Tételezzük fel, hogy van egy szolárium stúdióm három készülékkel. Egy 60 csöves rácsos (plexi nélküli) álló szolárium, egy 38 csöves fekvő és egy kis (otthoni használatú) 20 csöves szolárium. Veszek egy csövet, amire az van ráírva, hogy „EU 0,3.” Ez a cső a 60 csöves rácsos állóban valóban 0,3-as, de mit mutat a műszer, ha ugyanezt a csövet beteszem a 38 csöves fekvő készülékbe? Sajnos itt már csak kb. 0,24 értéket fog mutatni! Ha pedig berakom ugyanezt a csövet a 20 csöves fekvőbe, még kb. 0,20 értéket sem biztos, hogy mérhetünk, ami 30%-kal alatta van a határértéknek! Gondoljunk csak bele, mi történne, ha pl. "biztonsági alapon" mindenki a városban 30%-kal lassabban közlekedne, azaz 35 km/órás sebességgel? Vélhetően megbénulna a város forgalma.

Tehát a fenti példa esetében a fekvő készülékeink irreálisan gyengék lettek! De ez nem minden! Az üzemórák számának növekedésével a csövek folyamatosan gyengülnek. Tehát egy olcsóbb előállítási költségű lámpánál (amit óriási kedvezménnyel értékesítenek) az üzemóra végén a 20 csöves készüléknél könnyen előfordulhat, hogy „tíz perc alatt szinte nem is barnít.” Viszont ez biztosan megfelel az ellenőrzéskor!

Így ha pénzt szeretnénk keresni, miközben meg is szeretnénk felelni az előírásoknak, ebben a példában szereplő esetben mindhárom készülékbe különböző intenzitású lámpát célszerű tenni, hogy mindhárom készülék a 0,3-as mérési adat közelében legyen! A 38-as fekvőbe erősebbet, mint az állóba, a 20 csöves fekvőbe pedig lényegesen erősebbet, mint az állóba. Mi ezért fejlesztettünk 3 féle „0,3-as” csövet:

  1. A Nr.1. a kisebb készülékek,
  2. a Nr.2. a nagyobb készülékek,
  3. a Nr.3. pedig az álló készülékekben teljesíti a 0,3-as direktívát 0 órás állapotban.

Úgy gondoljuk, a mai versenyhelyzetben az veszít, aki a 0,3-as versenytársaival szemben csak 0,2 vagy 0,25 szinten szolgáltat. A szabályoknak azonban meg kell felelni, nem szabad a leégést kockáztatni, hiszen az hosszú távon komoly bőrbetegségek kialakulásához vezethet (pl. bőrrák).


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!