Ha nem csak szolizni akarsz, hanem banulni is

D-vitamin

2

6

Csokicső tulajdonságok

0.3 infromáció

Az utóbbi időben több nagy múltú szolárium forgalmazó „szakértő” tévesen és hiányos információkkal nyilatkozott a 0,3-as szabályzással kapcsolatban. Szeretnénk helyreállítani a tévedéseket!

Az Európai Bizottság kockázatelemző vizsgálatra kért fel egy tudományos bizottságot, hogy vizsgálják meg a szoláriumok egészségre gyakorolt hatásait. A legfontosabb feladat az volt, tegyenek ajánlást a biztonságos szoláriumozás mértékére. Az ajánlás leírja, hogy 10 perc 0,3W/m2 eritémával súlyozott összes felületi sugárterhelés BIZTONSÁGOS, így nem jöhetnek létre káros sugárzási mértékek. Ezt az ajánlást később egy szabványon (EN 60335-2-27) keresztül beépítettek egy rendeletbe (79/1997 XII.31. IKIM) így lett Magyarországon is érvényes.

Az ajánlás „csak” azt állapítja meg, hogy melyik az a mérték, ami egyszeri alkalommal és a legszélsőségesebb fehérbőrű embernek is biztonságos.

Az ajánlással három óriási probléma van!

  1. Az ajánlás csak 10 percről szól. De ez nem életszerű, mert általában a vendég határozza meg, hogy mennyi időre megy.
  2. Nem foglakozik a bőrtípusokkal, tehát ugyanazon mértéket ajánlja egy szőke hajú, kék szemű, fehér bőrű mondjuk norvég embernek, mint egy fekete hajú, fekete bőrű afroamerikai embernek.
  3. Az ajánlás „csak” az intenzitás mértékét állapítja meg, hogy milyen időközönként biztonságos azt nem.

Mindez azért hatalmas hiba, mert ez olyan, mintha azt mondaná a rendőrség, hogy nem ihatsz rövid italt (mert az túl erős) ha vezetsz, de sörből minden nap annyit iszol, amennyit csak akarsz.

Nézzük hát pontosan a szabályzást:

A 0,3-as szabályzás azt mondja, hogy a készülék és a szolárium csövek együttese nem haladhatja meg a 0,3W/m2 eritémával súlyozott felületi sugárterhelés értékét.

Tehát nincs is olyan, hogy 0,3-as cső, a cső és a gép összes sugárzási maximuma lehet 0,3W/m2.

Mivel a készülék elektronikus paraméterei adottak, leginkább a csövek erősségével lehet „beállítani” a mértéket. Azaz olyan intenzitás erősségű csövet kell beraknom a készülékbe, amivel az összes sugárzás értéke megfelelő lesz.

De a szoláriumok különbözőek, a csövek száma, az előtétek teljesítménye, a plexik szűrése, az üzemi hőmérséklet stb.

Mit is jelent ez konkrétan? Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy van egy szolárium stúdióm három készülékkel. Egy 60 csöves rácsos (plexi nélküli) álló szolárium, egy 38 csöves fekvő, és egy kis (otthoni használatú) 20 csöves szolárium. Veszek egy csövet, amire az van ráírva „EU 0,3”. Ez a cső a 60 csöves rácsos állóban valóban 0,3-as, de mit mutat a műszer, ha ugyanezt a csövet beteszem a 38 csöves fekvő készülékbe? Sajnos itt már csak 0,24 értéket fog mutatni! Ha pedig berakom ugyanezt a csövet a 20 csöves fekvőbe, még 0,20 értéket sem biztos, hogy mérhetünk!

A fekvő készülékeink irreálisan gyengék lettek! De ez nem minden! Az üzemórák számának növekedésével a csövek folyamatosan gyengülnek. (Ez alól kivétel a Chocolate Brown HOT.) Tehát egy olcsóbb előállítási költségű lámpánál (amire nagy kedvezményt tudsz kapni) az üzemóra végén a 20 csöves készüléknél könnyen előfordulhat, hogy „tíz perc alatt szinte nem is barnít”. Viszont ez biztosan megfelel az ellenőrzéskor!

Tehát, ha pénzt szeretnénk keresni, miközben meg is szeretnénk felelni az előírásoknak, mindhárom készülékbe különböző intenzitású lámpát célszerű rakni, hogy mindhárom készülék 0,3-as legyen!

A 38-as fekvőbe erősebbet, mint az állóba, a 20 csöves fekvőbe pedig lényegesen erősebbet, mint az állóba. Mi ezért fejlesztettünk 3 féle „0,3-as” csövet:

  1. A Nr1, a kisebb készülékek,
  2. a Nr2 a nagyobb készülékek,
  3. a Nr3 pedig az álló készülékekben teljesíti a 0,3-as direktívát 0 órás állapotban.

Sajnos a folyamatosan minket majmoló konkurencia hamarabb lemásolt bennünket, mint gondolkozott volna, ők is kihoztak ugyan három „0,3-as” kategóriájú lámpát, de szinte egyforma intenzitással. („Ez a cső minden készülékbe jó… a 0,3 az minden készülékbe 0,3…”)

Úgy gondoljuk, a mai versenyhelyzetben az biztosan veszít, aki 0,2 vagy 0,25 szinten szolgáltat.

Mi sem szeretnénk túllépni a határértéket, de másképpen gondolunk a versenyhelyzetre.

Ismét egy példa:

Senki sem halad a városban az autójával folyamatosan 30 Km/h sebességgel, pedig így soha életében nem kaphatna fényképet.

Ha 50Km/h a megengedett sebesség éljünk vele, mert az idő pénz!


Szerzői Jogok | Nyitóoldal | Árlista | Marketing | Csokicső térkép | Kapcsolat

A www.csokicso.hu weboldal tulajdonosa a Sun System Szolárium Nagykereskedés. © Minden jog fenntartva!

Kiemelten felhívjuk a versenytársak figyelmét, hogy az oldal tartalma, gondolatai, példái és eszmefuttatásai szerzői jogvédelem alatt állnak!
Amennyiben ezzel hasonlót vélünk felfedezni bármely versenytársunk írott, nyomtatott vagy elektronikus formájú megjelenésében, haladéktalanul és felszólítás nélkül jogi eljárást indítunk!